Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Wednesday, 23 January 2008

Trip mancing di sangkar ikan Hj Zainal Abidin di Tanjung Pelumpong


Pada 5.1.2008 trip kami kali ini di rancang secara mendadak oleh saya sendiri sampaikan hanya 2 orang kami saja yg dapat memancing di sangkar ikan milik Hj Zainal Abidin di Tanjung Pelumpong Muara.Tepat jam 6 ptg kami di sambut oleh Hj Zainal Abdidin dan juga pekerjanya dgn bot di penurunan perahu bersebelahan dgn Polis Marine Muara dan setibanya kami di sangkar ikan beliau, kami di layan dgn begitu mesra oleh Hj Zainal dan beliau menerangkan apa yg patut di buat ketika berada di sana.Selepas itu kami pun mula untuk memasang peralatan masing2 dgn berumpankan udang hidup yg kami bawa.Selain dari umpan udang hidup yg kami bawa pekerjanya juga ada mendapatkan umpan hidup lain dgn menggunakan rambat (tertakluk kalau ada ikan kirang2 atau aur2 yg hendak di jadikan umpan).Setelah melabuhkan pancing memang ada sentapan ikan hasilnya seekor Umpak dan bermacam2 lagi ikan yg kami naikkan seperti Bebarahan,Kerapu ,Pisang2 dan Pila2.Jam menunjukkan 11 mlm cuaca ketika itu berangin dan hujan lebat mula turun kami di arahkan oleh Hj Zainal supaya berteduh dahulu dalam masa setengah jam hujan pun mula beransur teduh dan kami pun beraksi semula namun tiada hasilnya mungkin di sebabkan hujan lebat hinggalah subuh jam 4 pgi rakan saya Saiful menaikkan seekor kerapu beratnya 1.2 kg ,memang kerap sentapan kuat tetapi nasib tidak menyebelahi kami.Jam 10 pgi kami pun mula berkemas hendak pulang walaupun sewa $20 seorang namun kami tetap berpuas hati dgn hasil yg di perolehi hampir 5 kg dan layanan yg di beri dan juga kemudahan yg terdapat di sana seperti tempat bilik tidor, tandas, dapor selain dari itu kita juga dpt melihat ikan2 yg di pelihara seperti Selunsong,bemasa,ikan merah,belais,kerapu,bekalang dan bermacam lagi jenis ikan.Saya di beritahu bahawa selunsong beliau beratnya mencecah 20kg wow alangkah siuknya bertarung dengan ikan bersaiz MEGA…..

Kami merancang akan datang lagi ketempat beliau jika ada peluang, harap trip kali ini akan dpt hasil yg membrangsangkan lagi.

Sesiapa yg berminat memancing Di Sangkar Tanjung Pelumpong sila hubungi Hj Zainal Abidin 8737247


B.Fishing: Senang juga bila ada yang mengasaskan tempat memancing, Terima kasih kepada yang mengadakan tempat2 begini.

14 comments:

Anonymous said...

Au memang siuk mancing sana atu plus view disana atu relaxing, aman damai rasanya...We pernah udah 2 kali anak branak sana atu ambil package yang $30 adult n kidz $15 which plus dinner n brkfast for overnite trip..Atu yang $20 sorang atu nda ada mkn kali but ada plang dapur tu if kan masak sendiri lagi bagus if mana2 yang dapat ikan atu berayas tah didapur masak fresh2 lagi nyaman tu plus lau menumpah ambuyat...best lah...But balik to our last trip which was end Dec lapas, we overnite jua lagi....gnaya blurih damit2 saja....expecting kan belurih yang basar2 but no luck lagi 2nd time atu....Nanti tah kami kririm pics we sana...It was an enjoyable trip lah plus layanan tuan punya sangkar which was excellent dari menyediakan transport, safety, food semua ok lah...Think tmpt atu patut banyak public tau esp kaki2 pancing...jua lau kan barbeque pun ada disediakan sana, juz bawa apa kan dimasak sana if yang mbawa famili like us...mana saja fishing my kidz nda mau tinggal...they enjoyed v.much adventure mcm atu...Well its time you all kaki go to that place...Think soon jua nanti ada kana buka for that same kind rekreasi dkt after petrol station sg. bunga kali lau dari muara sblah kiri ia...ia tah tmpt atu nanti atu chalets, restoran atas ayeng, n tmpat fishing nya spanjang jambatan nya atu...Macam basar saja projek org atu...Ampunya tmpt atu nda ku sure namanya but yang kami tau he's the owner of sangkar ikan di sg. bunga yang warna nya banyak kuning n bpagar sangkar nya...Mungkin tmpt atu will be our additional place for kaki pancing mcm kitani and for to promote tourism tani jua kali....

Anonymous said...

So kalau mancing di sangkar atu.. ikan ikan yang kitani dapat bebayar kah?

Anonymous said...

Dibenarkan casting jua kah di sangar atu?

Siuk usulnya tampat atu.. kan ku cuba nanti ehh..

Anonymous said...

Nda bebayar eh if lauk tani dapat mancing sana, coz bukan mancing dlm sangkarnya, mancing luar sangkar lah...atu mancing dlm sangkar basar2 eh lauk nya, ada kali patah rod, abis2 tani pulang kana tarik dlm sangkar.....

Anonymous said...

Hj Zainal atu ayah me tuee...baik orang nya tuee....

Anonymous said...

ada makn kana provide kah??
last tym we been xplain dat f u dtg pagi lunch will be provided n f mlm ada dinner

Anonymous said...

i dont tink so. last tym we also been told about dis lunch n dinner stuff but nada pun.
so my comment is to bring ur own fud byk2...krg kelaparan kamu mcm kami.

Anonymous said...

hey..apa tah kamu dpt???

Anonymous said...

about the catch no comment lah...cuba test try...kalau berani..n gud luck

b4republic.com said...

ani baru ia..dulu dangar crita ja pasal ngail di sangkar ani..bisai th udah ada kna iklan kn sini ani..nsayallah kan cuba jua di sana..

Anonymous said...

Lau kan mancing dkt sangkar ikan ani banyak plang tu tmpt..tinggal if ada yang kenal tuan punya sangkar atu sanang lah minta izin makai tmpt for mancing dluar snagkar nya atu...ada orang punya sangkar karit tu nyuruh mancing disangkarnya atu maklum tah takut ikan2 dipeliahara nya atu rusak, sakit, mcm2 lagi lah....Nanti tah membuka sangkar ikan dicommercialize jadi tmpt another destinasi mancing for tani orang Brunei....mcm banar saja....nda ada banyak yang mbuat camani tu...but mcm diMalaysia atu mcm2 tmpt tani bulih pegi...if saja tani org Brunei busaha majukan business tmpt kelong mcm diMalaysia atu, baru ia...berabis ku eh mancing 2 ke 3 hari dilaut mancing tah saja....

b4republic.com said...

auw yoo..banar tu cakap mu..mun d m'sia atu banyak banar kelong kan di aga..tinggal diri ganya tekarih kh nda mengail..ehe..bah apa lagi suruh tia ayah mu ah buka kelong utk ngail..cool tu eh..1st kelong jua tu di brunei..peymes tu peeyymesss.. :)

GTDaiwa said...

Bah B4Republic.com, apa lagi turun tah kesna.. tunjukkan kehebatan pemancing kelong hehehe.. post2 sja kemari ikan2 atu...

b4republic.com said...

haha..eh gtdaiwa...nanti kami meng test try sana..tunggu semua green lite turun th kami tu..ehe