Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Friday, 4 January 2008

Anak Ketambak

Name : Gie
catch : Ketambak
time : 6:04pm
location : serasa
bait : udang

Mengail dari pukul 10am sampai 6 ptg, ani tah asil nya, walaupun damit tapi memuaskan.atu pon ujan tah ganya, inda kan beranti.. tapi inda apa, fishing punya pasal haha..

41 comments:

Anonymous said...

lapas kan tia kalau yg alus alus atu......jadi taie gigi pun inda tu

Anonymous said...

inda apa toh, janji lauk nyamu.. galih jua menunggu toh. saja buang buring yanta, time cuti2 ani haha

sipengail lauk damit tapi pelurihan said...

biskita ani hairan ku asal urang belurih damit biskita suruh lapaskan barangkali biskita atu selalu belurih basarbasar kali ah iatah biasa dah melapaskan yang damitdamit. Atu manasaja urang punya mau tu damitdamit pun mun di guring panaspanas makan sama nasi sajuk nyaman jua kali ah. Bedusta jua nda jadi taie gigi cubatia lapas makan yang damitdamit atu jangan biskita bebarus gigi sehari saja ada jua kan di kikis tu taie gigi ah.....membagi nasihat biar betampat wang ah !!!

Anonymous said...

mun alus alus atu alum pelurihan tu lai!!! mun camatu baik tah kau men'yiyut' d lungkang ah lagi belurih. mana kan mau belurih yg basar basar mun anak lauk yang alus alus pun kau pajuh. membari gali saja wang. urang post yang 3/4 kilo kau post yang 3/4 tahil. macam membari kebilangan!!!

Anonymous said...

adeh baik jua tuh belurih lauk, daripada inda ada langsung.. biarkan tia bah, mun udh kedia buang buring.. napa plang kan d suruh mengail d lungkang, baik tah biskita dulu.. mun dpt yg basar atu.. jangan lupa d post kan kemari ahh..

Anonymous said...

Jgn th kelaie kamu ani ehy, jauh hati ikan kamu kelaie2 pasal ikan damitlah pasal ikan basar lah, lapas then inda dilapas lah, kalau belurih ikan atu yg bnarnya tanyakan lu ikan atu, ia mahu dilapaskan kh or inda? kalau ia mahu dilapas kan lapaskan saja., kalau ikan atu inda mahu dilapaskan tani bawa balik saja., catu lah yg molek.

Anonymous said...

nda payah kan jadi kelahi.. ketani dalam web ni ingin berkongsi pendapat saja... mun sal mengail pun kan jadi kelahi, atu hilang lh sportmanship fishing...

Anonymous said...

bida kamu ani...ajiki sorang sorang bah.Jgn th kn dikomen.Yg pelurihan lauk basar atu alum jua tantu pro...tantu plg yg baru baru ngail yg inda tawu apa apa.Inda bnyk besongeh,inda bnyk bangga, inda jua bnyk komen.Nada yg handal dlm bidang ani brader.mun handal pun, ada jua maseh kelemahan nya atu. Tni mesti ingat tani milek siapa..atu saja.Nada yg perfect broo...

Anonymous said...

Asalamualaikum tuan2 semua, pasal lauk damait ani banarnya etika sorang2 memancing, maybe first catch atu membawa kenangan yang seribu bagi pemancing ani, so banarnya inda salah plang mun kan bergambar, aku pun sama jua, dapat ikan walaupun damit atu pun bangga rasa nya pasal ngalih2 mencari umpan idup, memasang set up, blajar memigang umpan idup dan megait kan ke mata kail..heh di pahami tu boi..

nganya, terpulang 100% kepada pemancing semua, kalau rasa2nya ada lagi lauk basar berkeliaran di sekitar atu, lapaskan tia yang damit pasal nya mustahil nada indongya yang bagak2 tu dalam air ah, pasal perassan tani memancing menuggu atu inda dapt di gambarkan dengan kata2 bah..

tapi time2 mun kita ni kan melapaskan lauk damit atu pun inda jua dapat di explain pasal kita tau yang kita melapaskan atas niat baik, bukan kan bertanding tapi for the FUN of it..

tapi Syabas jua geng asal usaha atu..iatah hasil kesabaran tu geng..syabas...

gie < yg dapat anak ketambak said...

nah.. banar kan cakap bisdia, jangan tah kan marah2 ani.. kami ani bukannya handal banar, lauk damit atu kira reziki kitani jua.. ani d suruh mengail ahh lungkang.. bari jauh ati jua toh banar.. pi no hard feelings.. fishing ani, saja2 kan buang tention..

Anonymous said...

Lawa ikan damitnya atu ehyy~ cute wah, manis dipandang mata.., mcm mana caranya kn nangkap ikan damit ani? kan kongsi pengalaman wah. aku ani jrg dapat ikan damit2 apa lagi ikan basar2..,bleh diktakan aku ani jrg dpt ikan,alum reziki kali, but klau dapt ikan damit atu siuk jua, ikan damit ani muanya cute jua diliat wh.

Anonymous said...

biar tia bah.. lepas atau nda org pemancing ponya hal. ani semua kan lepaskan. mun arah laut atu nda jadi masalah.ikan betimbun. tu na naj arah yang arah lagoon arah lake atu mun damit lapaskan biar ya membiak. yatah payah nya ni.. bah adang2 tah kan kelahi. kita ani kan berkongsi maklumat. peace yall.

Anonymous said...

bkn psl slalu dpt ikan basar2 wang. kasian bah anak lauk. mun sdh smua kan diambil abis tia bah lauk ktani dbrunei ani. ujung2 singgan ktani gnya yg mrasa siuknya mancing ani. anak cucu ktani nda ca lagi smpt mrasa. jgn luan tebarus ani. mana jua rugi tu.

Anonymous said...

Yo brader..rezeki di tangan tuhan. Insyallah nda kn pupus 2 lauk² ah selagi nya di kurniakan tuhan. Rezeki masing² bah blurih damit kh basar kh.

Anonymous said...

adang th bekelaie ani inda baik bah. kalau dpat ikan2 yg damit2 atu tani berikan kasih sayang sepenuhnya bah., yang basar2 atu kalau dapat digambar lawa jua. yang damit2 atu kalau lawa muanya gambar jua., ada jua pakai buat kenangan..,mana tahu udah ikan atu basar dapat jua diliatkan rah ikan atu gmbar time nya damit2 dulu.

Anonymous said...

apa ko sikit2 tuhan? ndada tuhan nulung urg tebarus. urg tamak slalu rugi. adakah patut urg tamak dkurniakn tuhan rezki lagi. Wakakaka...
atu sampai bila-bila urg nda mau beusaha kan memelihara khazanah yg sdh dkurniakan tuhan atu tu eh. mun lalai kan ngharapkn tuhan gnya. ndada usaha.
Hampeh..

Anonymous said...

kamu ani jgn berkelaie wah.., kanak2 nya kan bekalie saja wah karang ani., kediaku ani inda menyalahkan org yg dapat ikan damit atu,inda jua kediaku ani menyalahkan org yang menyuruh lapas ikan damit atu,yg salah atu sebenarnya ikan damit atu sendiri, kenapa tia ikan damit atu makan umpan org mengail atu, tahu ia sudah kedia atu masih damit dimakannya jua umpan org mengail atu, cuba tah bagi ikan basar chance makan, kan bisai inda jadi kelaie, ani nah sudah sampai 17 comment, pemes tia pulang orang dalam gambar atu jadinya. jeles ku tu ahh.

Anonymous said...

mun alus atu baik plang mngail kelakituk d jambatan kuin tu lai....hahahahhahahahahahaha

gie< yang dpt anak ketambak said...

astagafirullah.. andang tah ehh.. inda jua salah kali ahh, aku dpt ikan damit ani.. mun udh ikan damit atu makan umpan ku, apa jua boleh buat. inda kan sekadar ikan halus ani pon kan d heboh kan.. first time bah aku mengail, sebagai kenangan ku saja..
minta maaf tah ku arah urg yang inda puas ati, kan gambar ku ani..
aku bukannya kan minta attention ahh.. pi pembinian ku yg sent gambar ani..
bah assalammualaikum.

Anonymous said...

Waalaikumsalam gie, nh bnar tah bukan salah si gie ani ni, ikan damit atu tah punya salah tu yg bnrnya. si gie atu kan gail ikan basar bah tu, ganya ikan damit atu th pulang yg makan, btw nanti2 utk para pemacing mana2 ikan2 damit yg makan umpan biskita atu warning ia dulu ah,dh tu baru lapaskan balik k. enjoy fishing.tak semestinya dibawa balik. Jika org baru gail terimalah sgla teguran dn nasihat dari pda org lama. Untung kana bagi nasihat dn teguran ani sebenarnya.Share2 pengalaman katakan.

gie> yang dpt anak ketambak said...

aku inda plang apa2, inda salah toh org yang berpegalaman atu menagur, atu tah yang bisai toh, mana tahu aku yang batah udh inda mangail ani, ada lagi style baru.. aku ani mengail lama udh dari ku muda, ani pembinian ku saja first time kan belajar mengail, yetah dapat ikan damit ani.. diaku udh puas dpt ikan basar2 ani, pari2 apa tah lagi..
nah, apa2 ani, inda salah kalo kitani dapat ikan apa saja, ikan basar kah ikan damit kah, ikan bilis kah, janji lauk jua nyamu..
semuannya ani saja kan share pegalaman, yang udh lama mengail atu share2 dengan urg yang masih baru mangail.. atu baru nya urg brunei, tolong menolong, jan tah sal ikan alus ani jadi issue basar.
bah sampai d sini saja..
galih nyamu kan bekelahi sal ikan alus ani..
harap2 lah biskita paham, tujuan ku ani kan share pegalaman dgn pembinian ku yang baru kan belajar mengail..
assalammualaikum.

Anonymous said...

adang th eh... biar tia c gie 2 kan mem post gambarnya sebagai kenangan nya.. tebuat bini2 belurih baik2 comment kamu.. bukan plang kan kan mengkritik tpi yg bnr.. ketani d cni kan kongsi pengalaman ja.. bukan kan bekelahi.. sebelum ani web ani tempat sharing & caring.. mun dh mula cani boring tia web ni krg.. baru jua d gelar champions web ani..

pinkie said...

aku sokong toh :)

Anonymous said...

aku sokong jua toh :), bnrnya si gie atu, bininya yg kan blajr gail ani, sigie lama sudh ia mengail. btw kalau sini ani ada operator kn bisai, dpt jua dikick atau diban org yg suka kelaie atu. bah atu sja tah. mcm c8 th pulang sini ani.

Anonymous said...

25 comments wah pemes

Anonymous said...

salute untok gie!!!!!!!!! horay pemos tah kau tu bro!!!!!

GTDaiwa said...

Congrats utk org yg belurih anak ketambak kerana mendapat 26 + 1 comments..hehehe

Anonymous said...

nah tambah satu lagi 28 semua nya

Anonymous said...

adang th mengcomment si gie, hilang macho ulih kamu ani. 28 + 1 29 tia nah comment.. hahaha..

Anonymous said...

alang2 tu 29 comment atu.., kata sipengail lauk damit tapi pelurihan kalu membagi nasihat biar bertampat wang ahhh!!! nah ku tambahkan lagi sebuting komen biar ganap2 30. The Most Femous anglers in Brunei. Congratulation to You Gie. Huehuehue.

Anonymous said...

cala yg ngucap nada be taie gigi a2..sadang2..biar tia c gie blurih yg damit..bukan ko yg ngail..reziki nya udah 2..lau ku asakkan ke mulut mu a2 bukan be taie gigi lgi..rumpung gigi mu a2..hahahhahah...

Anonymous said...

ani bkn psl rumpung gigi plang ni. gnya ksian ku mliat bah lauk atu. damit lakat sdh tia kana ambil. mun byk ok plang. tapi mun gnya 2 ikong atu dirabus pun sadih jua dliat. nda meriah belanga. aku ani bkn apa. kan nmbh komen gnya ni. bkn plang psl nda puas ati. tapi klw bleh lps kn ta ya lauk2 yg damit atu. pslnya ah. dari taun lapas sdh ku mengail ani. alum tah ku blurih2. ndakan yg damit atu pun nda kamu kan ngampiti. klw aku ku lpskn pulang bebalik tu lauk atu. ani gnya urg lain yg ndapt. kasian. betimbang rasa tah sdikit arah lauk2 yg bedamitan lkt atu. sama kediaku lah jua. jgnth luan diambil yg damit2 atu. buat gie, tahniah saya ucapkn krana ndapat byk komen. WaWaWa... pemes tarus eh. yatah len kali klw ada komen mbagi mintal atu jgn dreply dgn mintal jua. rlx sj bro. skian. wslm.

Anonymous said...

a2 ingin ati org 2 nda jua semistinya kan banyak d blanga sadang2..lau 2 ekong a2 nda jua papa d blanga 2..ndakan asal ikan damit kan d lapaskan biar tia ingin ati org 2..kan dlapaskan kah kan d ambil kah a2 org punya tau 2..lau mbgi komen a2 jgn sampai taie gigi d luahkan...

Anonymous said...

ani bkn psl taie gigi ni. ani psl lauk damit nda kana lps bah ni. tambah lagi aku alum prnh blurih ngail ani dari taun lapas.

Gie< yg dapat anak ketambak said... said...

Ya rabbi banyaknya komen.... inda jua lama aku tinggalkan ...sampai 34???

Anyway...mula-mula sekali Gie ucapkan terima kasih atas segala komen yang telah di buat...baik buruk Gie terima seadanya...kalau ada nasihat mcm mana dapat ikan basar lagi aku suka...hehehe

ok utk makluman...ikan ketambak tu mmg Gie lepaskan...sian rasanya...tu gambar kenang2 an saja.ukan apa...hehehehe

Thank you all...:)

Anonymous said...

ewah-ewah bukan main bnyaknya komen.... aisyemen..., bnar nya si gie atu, alum lama ia meninggalkan komen mengomen disini ani sudah tia bertambah jadi 35.., nah ani kediaku lagi mengkomen tambah tia 36 ni nah.., si gie atu sudah ia bagi tahu..baik buruk nya pun ia terima saja., pasal taie gigi atu sebenarnya gigi yg punya salah tu, mengapa tia gigi atu betaie..?? cuba tah.., ikan ketambak mana tahu menahu tue pasal gigi betaie ani., oklah gie aku ucapkan tahniah lah rah ko pasal dpt 35+1 36 komen lah ni. pemes..pemes..pemmmes.., Keta apa? ranger? Mitsubishi pajero? nanti2 kalu jumpa u lehy jua ku ambil picture with u.., awwwwww!!Blushing i...

Anonymous said...

TAHNIAH GIE.. bru belurih ketambak udah pemes... alum g belurih segala selunsung apa... hehehe.. anywez 36 + 1= 37.. jan marah bro...

Anonymous said...

37+1=38....hahahahahahhahahahh...

Anonymous said...

38+1=39...hahahahhahahhahahha

Anonymous said...

39+1=40..hahahahahahahahh

pinkie said...

atu baru nya pemes.. boleh minta autograf kah gie ^-^