Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Monday, 28 January 2008

Pelumpong 26th - 27th Dusk till Dawn



AL-KISAH, At first cuaca is not so promising, angin barat dawa membawa kurang penghasilan bagi perahu2 yg mengail/memukat/merawai di Ujung Pelumpong & Ujung Sapoh. laut berombak.. blah.. blah.. tapi kami tetap jua proceed with our fishing trip. Sampai d pulau.. kami bertemu dengan Chong.. yang mula memancing dari petang.. tetapi tidak memperolehi hasil kerana cuaca berangin kuat dan ombak. tetapi hanya mendapati seekor ikan yang jarang di pancing dengan joran.. BANYAK IKAN ATU DI SANA.. TAPI MMG SUKAR KAN DAPAT.
So kami pun mula memancing setelah set camp, lampu and tackles. patang kali ah..rosak lagi sabigi lampu atu.. LoL! hahaha.. keadaan cuaca dan ombak masih sama hingga jam 11 - 12 malam.. lapas atu.. bukan ganya angin taduh.. ombak air pun macam kapit... hahaha.. nada angin.. ganya mental ba nyaaamuk!.. mulanya LAPIH ulih si SWAT Daiwa 9.. kali batah jua lah nunggu.. joran natural ku kana tarik... paning ku ncari mana satu.. ahaha.. kalinya sampai jua hajat atu lagi kan mau ungah ah... banyak jua lagi yang inda kandung hook... inda tau kanapa... satu sja mbari sakit jiwa.. ada tia lagi kutu air atu..... tutup cerita..

PS : nanti ku ncucikan gambar mu Chong ada ku tipun tu... jumpa lagi di pulau...

4 comments:

Anonymous said...

NAHHHH!!!!! atu baru lauk....baru nyaman di guring...oi!!! chong wa punya aircon ada keluar air leeee..bila mau servis wa punya aicon?????

baru ku ucapkan well done kali ani!!!!

GTDaiwa said...

Dee.. Emcast sport mu atu yg 5000 or 5500? ok kh reel atu? aku kn bali yg 4500 or 5000 kli sma saltiga surf 5000..survey harga plg masih..hehe

S.W.A.T Daiwa D101 said...

emcast sport ku yg 6000. ok jua. tahan lah untuk laut tarus.. line caps fins 65lbs labih jua 300m. saltiga surf atu ok plg... tapi alang2 ah.. line caps inda basar ah.. Oceano 4500J brapa tah sana? catalina 4500H (jigger)? Caldia X, Infinity Q3000 XP? banyak lagi lawa2.. aku turun pakai boat ni chinese new year ah.. kali 23rd jua lagi... KB insyallah

GTDaiwa said...

Basar banar 6000 atu..hehe.. Yg kan ku bali soon Emcast Sport 5500/Saltiga Surf 5000/Capricorn 3500xtc..semua dri eBay.. Catalina 3500H dlm USD399 plg sja tu..atu next target insyallah klu ada duit gugur dri langit :)..Sdh ku contact Daiwa Uk, Oceano 4500J GBP99/- Infinity Q3000 sma Infinity Q3000 semua sama harganya mcm dlm website uk..Btw Gud luck turun pkai nautica atu..tangkapkan ku GT seekor..hahaha...