Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Friday 4 April 2008

LAYARAN DI PELUKAN KU

Nama: Mahadini
Tangkapan:Ikan Layaran
Ikan todak ini seberat 12.8kg
Rod:mengunakan joran dengan kekuatan 80Lbs.

Story:
Masa untuk menaikan ikan todak ini selama 30-35 min.
Jarak jauh kawasan Ikan Todak ini 30 nm dari penurunan perahu Jerudong.Bagi saya ini lah tangkapan paling mencabar yg pernah saya alami.

B.Fishing: Ikan Layaran adalah ikan yang sangat digemari oleh pemancing kerana semangat juangnya yang tinggi.Dan amalan tangkap dan lepas amat dihargai kerana ianya semakin berkurang diperairan kita.

2 comments:

Anonymous said...

Aslmkum,
Tahniah on the fish..
it'll be a bonus kalu ikan atu di catch and release saja..p sul muha mu ato namau rugi sul nya..ungah sekong basar 3 jari pun d bawa nya mulih jua..len kali release sja..
aku panah jua belurih layaran atu p ku release blek sal puas hati ku ia main tarik tali sama aku saja..atu baru game!
Wslm..

Anonymous said...

ehehe.. lurus toh commentnya ah..but den again klu aku dpt layaran fer d very 1st time..ku bawa balik plang tu..pi klu d 2nd time..atu bnr plang tu..ku release ja..ehe..klu ungah basar 3 jari tu..atu too much tu klu d bawa balik jua..ehehe.. "maju sukan memancing utk negara" =)