Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Monday, 4 February 2008

2th Feb at pelumpong


Name: S.W.A.T Daiwa D101 (Wady)
Equipment : Daiwa tackle (sampai kana video ulih orang perikanan juran sma spool.. dakat2 hari minggu)
bait : udang ulih ku sendiri... (siapa kan bali d jerudong... LoL!)
location : pelumpong

fishing hour started around 12 pm. miss strike count was 7 times.. leader line broke 2 times while reeling in. caught fished. Gumbir, pari, ikan putih, grouper. Daylight, no bite on all places, except kerapu and small coral fishes. i ve asked around boat users.. they said 'nada makan jua d luar ah... pindah2 dari luar ka dalam pun inda ada. arah pun di aga damit2 ganya' 'inda bearus bah' So in a way, my fishing trip was consider ok jua lah.. ada ikan sama tarikan ikan basar2 banyak.. ganya banyak lapas n putus perambut... karang ka kadai atu. complaint perambut inda tahan...

7 comments:

Anonymous said...

Au berabis tah mancing diPelumpong atu....Nanti nda lagi dapat tu mancing sana coz dangar2 tahun 2010 atu will b take over by Pelabuhan for projek durang...maybe Pelabuhan kana basarkan sampai sana n those fish farms maybe jua kana pindahkan...So geng mancing, cana? Kurang tia tampat tani mancing!!!

S.W.A.T Daiwa D101 said...

kalau hatu banar, beprahu sja.. haha.. kakal jua d aga tu tampat atu.. sungguh pelabuhan pun.. bila ada penjaga sna biasa2.. kakal jua dapat ngail tu.. haha.. nda jua dapat.. merantau tah tani ke luar negeri lagi siuk2 fish on! haha.. sama jua kuar usin.. ON tu..

Anonymous said...

famous tu bui. ada di tb nie karang. kn meliat ku jua tu.

Anonymous said...

Ia tah kan cerita sal destinasi memancing diBrunei ani masih kurang dibandingkan dinegara lain...Think bagi pihak yg berkenaan patut mengungkayahkan tempat2 rekreasi esp for mancing bagi kunjungan org Brunei dan satu lagi bagi meningkatkan kunjungan pelancong kenegeri tani ani...Kadang2 ada member dari luar negeri betanya2 destinasi mancing diBrunei ani and they said durang kan cuba datang keBrunei dan selajur mancing...Ia tah mun ada tadapat kelong mcm diMalaysia atu kan bisai...atau pun tasik2 yang basar2 dBrunei ani pun bulih dimajukan for mancing....

S.W.A.T Daiwa D101 said...

awu banar tu.. kalau tah banyak lagi memancing d brunei atu.. banyak lagi pelancong dari negeri jiran yang datang ke brunei... bukan sja atu.. banyak jua pesta2, anjuran2 pancing boleh d adakan secara bisai2, untuk orang ramai dan luar negeri. mengeratkan silatulrahim, kawan2, keluarga.. kalau lah di luar negeri (negeri jiran) dapat di majukan.. napa pulang sini inda dapat... yakin, boleh jua kali..

Anonymous said...

Gumbir & Pari Bintik?? i caught both fish jua...same place jua d pelumpong p kmi turun on 7th Feb..dari kul 5ptg - 8pgi..so ada planning g turun sna??bila???hehe

Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
world of warcraft power leveling
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold
buy cheap World Of Warcraft gold l3y6q7nc