Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Wednesday, 19 December 2007

Ikan Nada - Sajuk Ada!!

Assalamualaikum Brunei Fishing and geng2 fishing semua,

Sowy nada gambar ikan Cod atau sewaktu dengannya pada first trip kami ke Admiralty Pier disebabkan cuaca yg sajuk hantap plus baru kan try tempat yang pemes ani (Liat sja gambar atu hehehe). Setting rig pun inda sanggup coz tangan sudah basah and baku. 2nd trip will be planned insyallah soon with better preparation so I will keep you updated.

Cara memancing ikan cod memakai Umpan cocktail seperti Rag Worm, Squid sma peeler crab dan mengunakan hook size 3/0 - 4/0 dan anchor weigh size 7oz.. Sowy nada tauke udang idup dsini..hehehe...Cara rigging using Pennel Rig.. Buleh test try setting ani untuk spot yand bearus kuat seperti di Pulau Pelumpong dll..Okey sekian dlu laporan dari saya




1st Trial Trip ke Admmiralty Pier, Dover UK
Date: 8th Dec 2007
Equipment Rods: Abu Garcia Dreamcast II 9" & 12" and Saltwater 9"
Reels: Daiwa Certate HD3500, Regal 4000, Fream 4500J
Line and Leader: Fins 50lbs and Suffix 80lbs Leader
Baits: Rag worm and Fresh squid dari Bills Bait Tackle Shop
Target Fish: Cod, Whiting, Dog Fish





















GTDaiwa..Wasalam

B.fishing: Walaikum salam..Terima kasih berkongsi cerita..diharap tak ada gambar tangkapan ikan memadai juga kalau ada gambar suasana ditempat tersebut bersama pemancingnya. Psss.dapat juga teman pancing menikmati permandangan sejuk ...

5 comments:

S.W.A.T Daiwa D101 said...

kalau lapas june next year inda balik UK.. ada ku apply cuti ngail di UK tani.. hahah dapat jua mbali daiwa reel baru sana.. mental masih ku meliat ah.. catalina 4500J, exceler oceano 4500J

S.W.A.T Daiwa D101 said...

nanti2 tah mbawakan udang idup kesana... king size.. kalau ku DHL ke sana.. hahaha.. UPS kah..

GTDaiwa said...

Bah kemari tah kamu ramai2 sementara ticket murah and stok2 ikan masih ada..hehe..Bulan Jan ani ku start fishing lagi..Aku target reel oceano and TD Millionaire multiplier..Mencuba pkai multiplier bah,lagi jauh klu casting..Nanti th ku check sma Daiwa Uk mcmmana menoder..Apatah last trip kamu ah..apa dpt?

S.W.A.T Daiwa D101 said...

aku pun target oceano 4500J ah.. yang lain catalina 4500, infinity Q3000 XP sama Branzino mahal gila ah.. kapisan.. udah ku tipun TCE sport daiwa supply dari malaysia.. dorang nada.. UK punya model sja ah..
last trip belurih labih 20 ekor. ada tu gambar nya sini.. tunggu kana post.. tapi banyak besalai tarus.. sama yang mental.. aku sja smua yang belurih.. dangan ku langsung nada.. hahaha.. mental dorang

Anonymous said...

macam ala jua biskitani ani bunyi nya!