Khazanah ilmu memancing kita


Kepada teman pemancing semua hantaran cerita2 pendek trip memancing anda, info pengunaan alat2 penangkapan ikan seperti bubu,bintur,rambat dan sebagainya adalah dialu2kan bersama gambar sipenangkapnya kepada editor.Sama2 lah kita akan mendapat menafaatnya jua dengan memperkenalkannya kepada generasi baru. Email: bruneifishing@gmail.com


Album Bruneifishing.

Tuesday, 23 December 2008

Dangmalai Anglers.Snapshot Pukat Kikis (Oman Muscat Style)

Asalamualaikum n Salam Sejahtera disini kami ingin
berkongsi sedikit pengalaman semasa berada di Muscat
Oman, kepada peminat-peminat setia bruneifishing.

Beberapa bulan lalu kami membuat trip ke Muscat Oman
untuk menduga Ikan tuna dengan kaedah Trolling dan
Jigging.Planning sudah lama di rancang tapi ani
barutah Sampai Thanks so Much To G Irwan, Hj Abdul
Latif, Madean menjayakan trip kami pada kali ani..
(one of my wish list fishing spot.. woooo hehe)

mengunakan kenderaan darat yang memakan masa lebih
kurang 8-10 jam straight untuk sampai ke Muskat Oman
dari Abu Dhabi..

di pendekkan cerita lah..Sampai saja di Hotel Muskat
kami pun berehat untuk trip Besok Pagi..


Selesai saja trip Trolling Tuna n Jigging..(PS Tell
you the story later lah ah.. ok)

Berehat selepas atu, Pandang ke Luar Tabuk Hotel Ada
macam Orang Memukat di pasir.. Aik inda bulih jadi
ni.. gatal tia ati atu kan meliat n tarus experience
mcmana style n teknik-teknik pukat disini..
seperti dibrunei pukat kikis standard lebih
kurang 500kaki to 800kaki panjang max.(di
Muscat kami anggarkan dalam 1000 ke 2000meter
Panjang.seperti didalam gambar.

di Brunei kitani mengunakkan man power untuk
menarik pukat-pukat kikis di Muskat mengunakan
2 buah 4 wheel drive untuk menarik bahagian
bawah atau pasir. lau keta menarik ke laut
karam tu Geng hehe jgn mare ah. dan bahagian
atas atau laut menggunakan perahu 17kaki
fungsinya untuk mengulur pukat-pukat kelaut.

Nya orang Brunei Kitani Meliuk pukat.. haha
sama kali ah di muscat diorang cakap AL-LIUK
haha exen ku..


gambar menunjukkan anak2 ikan yang melekat
dipukat boleh di ambil oleh siapa saja yang
mau mengammbil nya for FREE.. kami sempat
bertanya kepada warga india or pakistan or else

'eh boss can take the fish kah? di jawapnya..
(pada sesiapa yang arif berbahasa india
slang next paragraph can try lah :)

woo woo no problem no problem can take, can
take.. they no angry,they like, o fish
throw ayoyo de..friend u want plastic ?

then i said no lah thank u la boss.

hasil dari pukat kikis

dan ke unikkan pukat kikis disini inda payah
di rampak nya orang kitani. ia mengandugi dua
bahagian lapis pukat yang agak rapat & boleh
dibuka dan pasang balik macam lego. hasil tadi
terus saja dirangkum bulat.

pukat kikis tadi yang sudah di rangkum terus
di ikat dan di masukkan di bahagian belakang
jeep dan terus di hantar ke pasar ikan.
itulah fungsi 2 buah jeep bergilir-gilir
menghantar hasil tangkapan dan menarik kikis

bermacam-macam jenis ikan dapat dari kecil
sampai besar tersangkut..
pukat-pukat kikis dimasukkan semula ke dalam
boat..


jeep yang fungsinya menarik bahagian bawah atau
pasir..

sekian saja cerita saya pada kali ini nanti lagi
mengirimkan
gambar-gambar ikan atau cerita hal-hal ikan disini..

B.Fishing: Kami suka cerita yang dipaparkan oleh awda dari Oman..mengharap banyak kiriman seperti ini dari teman pancing yang ada dinegara lain pulak. Kerana cerita begini menghidupkan suasana laman kita.Terima kacihh.

1 comment:

Ismail said...

Hello Dangmalai Team, Tahniah kerana sudah sampai ke Oman. Mana tia gambar masa troling di Oman atu?? kirim tia. Bila mancing ke Vietnam? disini menanti.
Daripada: Kawan kamu yang terpisah Dangmalai Team Hanoi, Vietnam.